viber share image

Златибор - Пътуване назад във времето

Дати

05.09.2024 

Програма

Дестинация:
Сърбия
Вид:
Екскурзии
Транспорт:
Автобус

Златибор - Пътуване назад във времето

05.09 - 08.09.2024 г.

4 дни /2 нощувки

 

Там, сред вековните  борове на Балканите, където хората   те посрещат с думите: „Гледай високо, дишай дълбоко!“

Това е причудлив и необятен свят, в който Ви очаква истинска наслада за душата.

Всеки един миг  е емоция и приключение. Съчетание  от удоволствие, спиращи дъха гледки и нашепващи гласове …Да тръгваме!

Програма

1 ден: 05.09.2024 г.

Отпътуване от Благоевргад около 21:30 ч. , от София около 23:30ч.  храм паметника „ Ал. Невски“ по маршрут: София – Ниш – Чачак – Златибор.

2 ден:  06.09.2024 г.

Пристигане. Ако е възможно настаняване в хотела ( ако има свободни стаи). „Златиборска нощ“ (https://zlatiborskanoc.rs/).

По желание срещу допълнително заплащане екскурзия до : ЕТНО СЕЛО СИРОГОЙНО 

За съществуването на село Сирогойно има исторически източници от поне 550 години, като това, което го е направило наистина специално в наши дни, е колекцията от 55 автентични дървени къщи от района на Златибор, които са пренесени тук и подредени в етно село.

Пекарна, млекарница, кръчма и жилищни постройки са пренесени дъска по дъска, за да транспортират посетителите назад във вековете. Интериорът им също е в духа на миналото, състои се изцяло от оригинални предмети и разказва истории за ежедневието на селяните от този район.

Показани са и ателиетата на майстори на различни предмети за ежедневието, както и класна стая.

Разходката сред дървените къщи с дървени и сламени покриви е повече от идилична - спретнати огради, планински възвишения в далечината, чуруликане на птички и жужене на пчелите сред овошките...

3.  На гости в Домакинствa ,,Zarić'' Там ще ни  разкрият тайните на прочутото димляно месо, ще наблюдаваме процеса на  производството и разбира се ще дегустираме различни видове  месни продукти (прошуто),ще имаме възможност да „ загреем“ за празничната вечеря   с домашна ракия и вино, на фона на  музика на живо или хармоника.

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка

3 ден 07.09.2024 г. 

Закуска. 09:00 – 18:00ч. Отпътуване за - ДЪРВЕН ГРАД НА ЕМИР КОСТУРИЦА (Drvengrad)

Той е като откъснат от книжка с приказки, сякаш поникнал от само себе си на връх Мечавник в планината Мокра гора близо до босненската граница.  По време на снимките на филма „Живота е чудо“, Кустурица бил вдъхновен от природата на хълма и построил града Кустендорф  (дорф – селце от немски и Куста от началото на фамилията му). 

 С чудесна гледка към хълмове, сгушени в зелени гори,  склонове и долини с пръснати по тях къщички. Тук наистина си в дървения свят. Ще се разходите по уличките  на селището направени почти изцяло от дървени влакови траверси , покрай дървени къщички с островърхи покриви. Има дървени : църква,  затвор, сладкарница с домашно приготвени сладки, ресторанти галерия, книжарница, бар и кино.

Тук Емир е събрал всичките си любими хора, които го вдъхновяват и ги е изписал, като имена на улички, площади, ресторанти. Например булевард  „ Федерико Фелини“, ресторант „Висконти“ и кино „ Стенли Кубрик“ с прожекционна зала и мини кино.

Идвайки тук ще Ви откъснем за миг от реалността. Ще се почувствате, като в онова топло  и уютно вкъщи, което си е останало някъде назад в детството Ви.

Продължаваме към гара "Голубичи“, от която ще се качим на живописния ретровлак „Кира“ по маршрута „ Шангарска осмица“. С него за час -два ще разгледаме Прекрасните планини на фона на чудесен местен фолклор и ще спираме на приказни места  за снимки. Пътуването с влака „Носталгия” е като разходка във времето, която дава усещането, че животът е филм, сниман като лента на Кустурица „Животът е чудо". Ретропътуване, което остава незабравимо. Връщане в хотела.

19:00 СТАРТ НА ПРАЗНИЧНАТА ВЕЧЕРЯ ! В ресторанта  Ще ни посрещнат  с  традиционна пита и сол, печено прасенце и богато 10 степенно меню със местни сръбски деликатеси и неограничени местни алкохолни и безалкохолни напитки . Музикална програма с тромпети и фолклорен ансамбъл, която ще продължи до зори с DJ и много танци. Нощувка.

4 ден : 08.09.2024 г.

Закуска.  Отпътуване за България. Пристигане вечерта.

 

Цена на възрастен в двойна стая: 470 лв. 

Цена на възрастен в тройна стая: 445 лв. 

Дете до 11.99 г. в стая с 2 възрастни: 270 лв.

Цената включва

- транспорт с лицензиран автобус за международен превоз;

- 2 нощувки на база закуска и вечеря в хотел Златиборска нощ;

- Празнична традиционна вечеря с печено прасенце, включени местни алкохолни и безалкохолни напитки;

- Посещение на Дървен град с включени входни такси и гид;

- Пътуване с влака „Кира“, с включени билети;

- водач от агенцията;

- медицинска застраховка с лимит на отговорност 5000 евро, за лица до 65г.;

Цената НЕ включва

- Разходи от личен характер

- допълнителни екскурзии - Пещера Сопича, ЕТНО СЕЛО СИРОГОЙНО, посещение Домакинствa ,,Zarić'' с дегустация –  общо за всички 60 Евро .

- доплащане за медицинска застраховка за лица над 65 год.- 10 лв

Забележка

Допълнителна информация:

• Срок и начин на плащане: 30% от цената при записване, останалата сума се заплаща не по-късно от 14 дни преди пътуването.

*Валута: 1 лев ~ 59.22 RSD (сръбски динара)

*В Република Сърбия може да се заплаща само в сръбски динари

Часово време: София – 12 ч. Белград – 11 ч.
• Необходими документи: лична карта или международен паспорт; за лица до 18 г.- лична карта или международен паспорт, нотариално заверена родителска декларация от не пътуващия/те родител/и – оригинал и копие, копие от акта за раждане, копие от страницата със снимката в паспорта
• Допълнителни визови, паспортни и санитарни изисквания - няма
• Минимален брой за осъществяване на пътуването – 40 туриста
• Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване;
• Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата
• Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване. 

Изпрати запитване