viber share image

Почивка в Ксамил, Албания 2024 г.

Дати

08.06.2024  22.06.2024  13.07.2024  27.07.2024  10.08.2024  24.08.2024 

Програма

Дестинация:
Албания
Вид:
Почивки
Транспорт:
Автобус

КСАМИЛ и САРАНДА, ТРОПИЧЕСКИЯТ РАЙ на Европа

Защо да изберем почивка в Саранда?
Неслучайно това малко йонийско градче на 30 км от гръцката граница го наричат Тропическия рай на Албания. Разположено кокетно на 2 залива, мястото привлича с чистата си морска вода, приветливи хора, екзотична средиземноморска разстителност
 и изключително вкусна храна. В Саранда, дори и да не разбирате езика, който наистина е доста особен, се чувствате като у дома си. Около искрящата вода на залива са наредени хотелчета и ресторанти, в които ще получите добро обслужване и необходимото уважение, че сте предпочели тяхната страна за почивка. През месеците от май до октомври почти винаги имате гарантирано добро време, слънцето е щедро към градчето и повече от 265 дни щедро излива лъчите си над заливите. Наблизо се намира и плажа Ксамил, който е истинска находка с малките островчета и заливчета с фин бял пясък. При първата ни среща с Ксамил, пясъка и цвета на водата ни впечатлиха дотолкова, че кръстихме мястото „албанското Бали“.  Има и много други красиви места за гледане и плажуване около Саранда, която с право се води за един от най-хубавите бисери на Албанската Ривиера.

 

ПРЕДИМСТВА на почивка в Албания, курорт Ксамил:

Пътуваме по скоростна магистрала „Виа Егнатия” и избираме да влезем в Албания през подходящото КПП и най-краткият по времетраене път до Ксамил!   

Курорта Ксамил е екзотиката, за която всеки мечтае – уникална плажна ивица, силно разчленена с обособени не един, а цели 12 пясъчни плажа в закътани заливи, галени от чистото като сълза Йонийско море! 

Ксамил е екзотичен и заради 4-те си на брой островчета и възможност да плажувате на тях! 

Огледай се в бездънното Синьо око и забрави за времето в античен Бутринт! 

 

ПРОГРАМА

1 ден – София- Игуменица – Ксамил ( 685 км. )

Около 04.30 ч. отпътуване от София от стадион Васил Левски по маршрут: София – Дупница – Благоевград - Сандански – ГКПП- Кулата – Промахонас. Пътуването е изцяло по магистралата   E90 Via Egnatia, покрай градовете Солун, Верия, Козани, Янина до Игуменица. Преминаване през ГКПП Мавромати – Кафе Боте и само след 40 км достигаме до Ксамил. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка. 

2 ден – Бутринт и Албанска вечер

Закуска. По желание около 10:00 часа (15 евро, с вкл. входен билет) разходка до античния и средновековен град Бутринт - обект от листата на Юнеско. 
Само на 4 км. от Ксамил и срещу източните брегове на остров Корфу ни очаква спиращият дъха античен град – Бутринт. Приказен тунел от вековни евкалипти ще ни въведе в естествен парк от 20 кв.км. естествено защитен от красивия канал Вивари, свързващ соленото езеро Бутринт с Йонийско море.  Отпуснете се в сенчестата и уханна прегръдка на лаврови дървета и чуйте легенди, които ще ви пренесат във времена, когато днешният Бутринт е античната „малка Троя”, а основателите му са Хелен – синът на цар Приам и спътницата му Андромаха, съпругата на Хектор, който убит е в Троянската война. Докосваме се до руините на грандиозни за времето си постройки: административни сгради, площад, обществена баня, светилище на Асклепий и амфитеатър, преминаваме през Портата кула и Лъвската порта и се възхищаваме на уникалната хармония в строителството на древен Бутринт, дело на четири цивилизации! Първи са Елините от времето на Александър Велики, два века по-късно – Римляните, а след тях са Византийците и Венецианците. И всяка от тези цивилизации строила, достроявала и обогатявала своя славен Бутринт, който откриваме тук - в тази все още не достатъчно популярна земя на орлите – Шкиперия!
Разглеждането на Бутринт отнема около 1,5 – 2 часа. Завръщане в курорта Ксамил около 13:00 часа. Свободно време за плаж и разходка.

Вечерта по желание, срещу заплащане – 40 евро – АЛБАНСКА ВЕЧЕР в ЗАМЪКА ЛЕКУРСИ, разположен на високо място над град Саранда с красива гледка към залива. Екскурзията Включва трансфер с автобус от хотела до замъка и обратно, традиционни албански плата с мезета и разядки и ½ л. вино на човек или 2 големи били или 2 безалкохолни напитки на човек по избор, богата програма с полифонична музика, традиционни фолклорни албански танци, жива музика и възможност за много танци и забавления. Връщане в хотела. Нощувка.

3 ден - Ксамил

Закуска. Свободно време за плаж и почивка. Нощувка 

4 ден – Ксамил – Игуменица - остров Корфу

Закуска в хотела. Свободно време за плаж или по желание включване в еднодневна екскурзия до гръцки остров Корфу срещу заплащане – 75 евро.  Трансфер от хотела с автобуса до Игуменица ( около 70 км в посока) , пътуване с ферибот около 1.30 ч .

Пристигане на остров Корфу, разглеждане на двореца Ахилион ( ако е приключила реставрацията на двореца)  в столицата Керкира с включена входна такса  (бивша лятна резиденция на императрица Сиси), посещение на факбрика за кумкуат и дегустация. Оттам ще се отправите към полуостров Канони с невероятни гледки над летището - намира се на около 3км от Керкира. Това е една от най-известните забележителности на Корфу, покриваща целия полуостров южно от град Корфу. Канони получава името си, защото на носа в края на полуострова се е намирало батерийно оръдие, което е било там от 1798г, посочвайки морето, за да защити острова. Оттук се разкрива прекрасна гледка към летището на острова. Понякога наблюдателите са по-високи от приближаващите се самолети. Канони има красиви плажове с камъчета и предлага най великолепните гледки към Мишия остров с манастира Пантократор и Влахерна, с който е свързан чрез малък мост. Свободно време за снимки и наслаждване на прекрасната гледка. Продължаваме към площад Еспланада - сърцето на града. Там се намират и галерията от арки Листон с многобройните кафенета и ресторанти, послужила като модел за построяването на парижката улица Риволи, Старата крепост, портата Свети Георги и църквата Свети Спиридон - закрилник на острова. Свободно време за разходка из най-стария квартал в града - Кампиело.

Екскурзията се провежда при група от 25 човека минимум. Връщане в Ксамил привечер. Нощувка. 

5 ден – Ксамил – природния феномен „Синьото око и Гирокастро“
Закуска в хотела. Свободно време разходки и плаж или възможност за допълнителна екскурзия до природния феномен „Синьото Око“ и града – музей ГИРОКАСТРО срещу допълнително заплащане – 30 евро  / при мин. 25 човека
Отпътуване от Саранда за посещение на природния феномен „Синьото око“ – карстов извор, разположен на 117 метра надм. вис. сред прекрасен парк с невероятна природа и причудлива растителност, защитен обект на ЮНЕСКО. /Посещението на езерото се осъществява само при добро и сухо време, поради характера на терена, необходимо е да се повърви пеша около 900 м.-1 км./ Заради кръглата си форма, наситения син цвят в центъра и светло син в периферията, извора наподобява човешко око, погледнато от горе. Точната дълбочина на извора не е изследвана, а водолазите, опитали се да достигнат дъното му, успели да достигнат само до 45 м. дълбочина поради налягането на водата, което винаги ги изтласква обратно! Извора изтласква 6 кубика вода в секунда, която е с температура 13 градуса. От тук дава началото си и река Бистрица, която е дълга 26 километра и посредством изградения изкуствен канал Вивари при Бутринт се влива в Йонийско море. Възможност да се насладите на разхладителна напитка или вкусен обяд в ресторанта до прозрачните води на феномена, да си купите натурални продукти и сувенири от магазинчето до извора или по-смелите да скочат или да се се изкъпят във водите на езерото. Посещение на Гирокастро (каменен град на хилядата стъпки – Сребърната Крепост от гръцки „Аргирокастро“), един от най-добре запазените средновековни градове на Балканите, включен в листата на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Наричат го още каменния град, заради добре запазените къщи от периода на Османската империя от 17 и 18 век. Пешеходна разходка с екскурзовод – разглеждане на старият град, родната къща на Енвер Ходжа - днес етнографски музей, крепостта Гирокастро с военния музей (не включва входни такси за Етнографския Музей и Военния Музей).
Връщане в Ксамил привечер. Нощувка. 

6 ден – Ксамил

Закуска в хотела. Свободно време за плаж и разходки.
Възможност за ексклузивен целодневен круиз с пиратска яхта – 45 евро/ при мин. 20 човека  с плуване в кристалните води на Адриатика и посещение на частен плаж, който може да се достигне само по вода за слънчеви бани и къпане в кристалните води на Адриатика. Яхтата е в стил „Карибски Пирати“. Вкусен обяд на острова с местни специалитети и безалкохолна напитка. Връщане в хотела в Ксамил в късния следобяд. Нощувка в хотела.

7 ден -Ксамил

Закуска. Свободно време за плаж и почивка. Нощувка 

8 ден – Ксамил – България

Закуска. Отпътуване за България, от Саранда за България по маршрут Ксамил – ГКПП Мавромати – Кафе Боте – Игуменица – Янина – Верия – Козани – ГКПП Промахонас – Кулата – Сандански – София. Пристигане в София късно вечерта или през нощта събота срещу неделя (в зависимост от времето за преминаване на граничните пунктове).

 

Hotel Delight 4 *

www.delighthotel.al  

Дати:

Цена на човек

 в двойна стая

Трети възрастен

 в двойна стая

1 дете 00 – 3.99 г

08.06 – 15.06.2024 г.

815 лв

770 лв

180 лв

22.06 – 29.06.2024 г.

815 лв

770 лв

180 лв

13.07 - 20.07.2024 г.

1260 лв

1160 лв

180 лв

27.07 - 03.08.2024 г.

1260 лв

1160 лв

180 лв

10.08 - 17.08.2024 г.

1260 лв

1160 лв

180 лв

24.08 - 31.08.2024 г.

1260 лв

1160 лв

180 лв

Видео

Цената включва

-       Транспорт със собствен лицензиран автобус за международен превоз по съответния маршрут.

-       7 нощувки със закуски

-       Безплатни чадъри и шезлонги на плаж Лори

-       Медицинска застраховка с покритие 2000 евро , за лица до 65г. 

-       Представител от Лъки Холидей БГ, по време на пътуването и престоя

-       всички пътни, гранични и магистрални такси

 

Цената НЕ включва

-       Доплащане за вечеря – 22 евро ( възрастен) / 17 евро ( дете до 14 ненавършени години) , на ден  

-       допълнителни екскурзии , описани в програмата

-       Целодневен круиз с пиратска яхта – 45 евро

-       Албанска вечер в замъка Лекурси – 40 евро възрастен, 25 евро за дете до 11г.,

-       Еднодневна екскурзия до Гръцкия остров Корфу - 75 евро - възрастен/ 55 евро дете

до 11.99 г, 

-       Посещение на Природния Парк Бурнит –  5 евро / трансфер до парка /

 

 

Входните такси :

-       Синьото Око: - 50 албански леки

-       Гирокастро: Военния музей – 400 албански леки, Етнографския музей в къщата на Енвер Ходжа – 400 албански леки

-       Бутринт: Архиологическите разкопки – 1000 албански леки

Доплащания:

Медицинска застраховка за лица от 65 до 74 години - доплащане 10 лв.

Медицинска застраховка за лица от 75 до 79 години - доплащане 20 лв.

 

Полезно

Как да направите своята бърза и надеждна онлайн резервация?

  1. Изпратете ни по имейл данните на пътуващите (три имена на латиница, ЕГН-та на пътуващите и телефон за връзка);
  2. В срок от 24 часа ще получите от нас договор за пътуването, заедно с общите условия към него;
  3. Получените документи се принтират, разписват от титуляра по договора и се изпращат сканирани на имейл до 3 календарни дни след получаването им;
  4. Информацията за отпътуване ( номер на автобус, точен час и място) се изпращат до 2-3 дни преди датата на отпътуване по имейл. 
  5. Усмихнете се - вече сте готови за път :) 


Описание на хотела 
Разположение:
  DELIGHT Hotel 4* в Ксамил е разположен на първа линия на морето и само на няколко крачки от плаж ЛОРИ, чиято пясъчна усмивка е "скрита" от съседният не по-малко усмихнат пясъчен плаж ПАРАДАЙЗ чрез живописно и зелено полуостровче - джудже! DELIGHT Hotel 4* предлага на туристите си безплатни шезлонги и чадъри на плаж Лори, но да си в Ксамил и да не опознаеш поне малка част от многобройните плажчета-усмивки едно от друго по-уникални си е чиста загуба! Препоръчваме хотела на тези туристи, които обичат да опознават всеки ден нов плаж: чудесна отправна точка е хотела до плаж ПОРТО РИКО около 350 м. или до залива LAST BAY - последният залив от полуострова Ксамил, който ще ви покаже различното море на Ксамил - бушуващо море, разбиващо пенливи вълни в брега... Централният плаж ТРИ острова и плаж БОРА БОРА са на 1500 метра разстояние, а прекрасният плаж ГУВАТ е на 1800 метра.

В стаите: Двойните стаи в хотел DELIGHT 4* са съвременно обзаведени с мебели с изчистен дизайн и предлагат: - двойно легло с нощни шкафчета и нощни лампи - тоалетна масичка - минибар - гардероб - сейф - тоалетна и баня с тоалетни принадлежности и сешоар - хавлиени кърпи Хотела НЕ предлага плажни кърпи!

На територията на хотела: DELIGHT Hotel 4* е семеен хотел с капацитет от 42 стаи с 18 м2 площ. За удобство на семействата с деца в стаите на разположение са допълнителни легла - фотьойл, който се разпъва или диван. В хотелският комплекс на разположение са: - денонощна рецепция - асансьор - открит басейн - дневен бар - ресторант

Хранене:  хотел DELIGHT 4* предлага закуска на блок маса и стандартна вечеря без напитки на фиксирано три степенно меню

Забележка

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ: 

Забележка: Туроператорът си запазва правото да променя последователността и реда за провеждане на допълнителните екскурзии в зависимост от метеорологичните условия и работни времена на обектите на място.


Часово време: България – 12:00ч., Албания – 11:00ч.
Валута: АЛБАНСКИ ЛЕК - 100 Албански леки = 1,95 лева (курса се мени), 100 Албански леки = 1 евро

Mинимален брой участници: 40

Лична карта или паспорт с 3 месечна валидност след датата на връщане. За деца под 18 години, пътуващи с един родител или без родители – нотариално заверена декларация, че родителите са съгласни детето да пътува извън България;

За Република Албания - няма визови изисквания;

*COVID-19 забележка – поради динамично променящата се ситуация, медицинските условия за влизане в страните на пребиваване, подлежат на пре потвърждение при приближаване периода на пътуване.

Изпрати запитване