viber share image

Ескишехир „Турската Венеция“ - Изник „Древната Никея“ - Бурса „Зелената Бурса“

Дати

30.03.2023 

Програма

Дестинация:
Турция
Вид:
Екскурзии
Транспорт:
Автобус

5 дни / 3 нощувки / 3 закуски

Дати на пътуване:  

1 ден: Отпътуване от София в 20:30 ч. Възможност за качване от Пазарджик, Пловдив, Димитровград. Нощен преход.

2 ден: Пристигане в Изник – град, известен през античността като Никея в който се провежда Първия Вселенски християнски събор, свикан от Константин Велики. През 1204г. когато Константинопол е превзет от кръстоносците, градът става столица на Византийската империя. Градчето е разположено на брега на едноименното езеро, прочуто с производството на керамика, порцелан, маслини и своето древно историческо минало.  В Изник има много монументи и от селчукския и османския периоди, като най-старата джамия Хаджи Йозбек; Зелената джамия, чието минаре е облицовано с изнишки фаянсови плочки; имарета и др. Свободно време за разходка и обяд. Отпътуване към Бурса - разположен на древния път на коприната, той е четвъртият по големина град в Турция и първа столица на Османската империя. Настаняване в хотел.

Пешеходна разходка: известната Улу Джами с 20 блестящи малки купола и интересен фонтан във вътрешната част; Зелената джамия; градския парк; крепостните стени и панорамната площадка с гробниците на основателите на Османската империя - Осман и Орхан; Османския музей; Музеят на Ататюрк. Посещение на Коза Хан – „известният път на коприната”, който е уникален с безбройните си магазинчета с копринени шалове – истинско произведение на изкуството.

Свободно време за чаша ароматен турски чай, разходка или посещение на пазари с типични ориенталски стоки и сувенири. Може да опитате прочутия специалитет на Бурса – Искендер кебап. Градът изпълнен с градини и паркове, също така е разположен в подножието на планината Улуда, затова е наричан „Зелената Бурса“. Нощувка.

3 ден: Закуска. Отпътуване за Ескишехир – родният град на Настрадин Ходжа и „Турската Венеция“.

През града живописно се вие река Порсук. Около нея са изградени 6 прекрасни парка с езерца и многобройни забавления, вечер пък мостовете над реката се превръщат в цветна феерия. Тук е родното място на хитрия Настрадин Ходжа, който със своите шеги и невероятно чувство за хумор станал известен през вековете и е част от турския фолклор и култура. Затова неговият образ заедно с образите на много други местни и чужди величия може да се видят в Музея на восъчните фигури в Ескишехир. В града се намира най-големият турски университет, който е и 4-ти по брой студенти в света - Анатолийски университет. Ескишехир е град със съвременен облик, изключително цветен, красив и подреден. Казват, че тук е най-вкусното реване в цяла Турция. Типични за региона са и накитите от морска пяна. Настаняване в хотел.

Свободно време за разходка с гондола по изкуствено прокопаните канали на река Порсук, по подобие на Венеция, модерния център на града с множество магазини и етнографския комплекс "Одунпазаръ". Градът впечатлява с автентична атмосфера и интересна архитектура на изключително добре съхранени пъстроцветни стари къщи, кафенета предлагащи ароматно кафе и сладки изкушения.  Нощувка.

4 ден: Закуска. Посещение на най-известния парк в Ескишехир – Сазова /срещу заплащане/ с приказния замък по подобие на Дисниленд, пиратски кораб, приказни герои, парка с миниатюрите, най-новия зоопарк с 243 видове обитатели, японска градина, изследователски център, ресторанти, кафенета и други изненади. Свободно време за разходки.  Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка.

5 ден: Закуска. Отпътуване за България. По пътя посещение на най-големия МОЛ в града - „Еспарк“. Пристигане в Пловдив/София късно вечерта.

Цената включва

- автобусен транспорт ;  1 нощувка със закуска в хотел 3* в Бурса

- 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Ескишехир

- Пешеходна разходка с Изник

- Туристическа обиколка в Бурса

- Пешеходна разходка в Ескишехир

- Посещение на МОЛ Еспарк

- Медицинска  застраховка

- водач по време на пътуването

- Пътни и гранични такси

Цената НЕ включва

- Медицинска застраховка  за лица над  65 г. до 70 г. – 6 лв. ; от 70 г. до 75 г. - 8 лв.; над 75 г. - 12 лв.

- Посещение на известния парк Сазова - 10 лв.

- входни такси на посещаваните обекти: Пиратски кораб - 3 лири ; Приказния замък - 10 лири; Зоопарк 10 лири; разходка с гондола;

Полезно

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туристи

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване

Необходими документи: валиден международен паспорт. За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима и нотариално заверена декларация от родителите. Няма паспортни и визови изисквания, свързани с пътуването. Има възможност за сключване на допълнителен застрахователен договор „Отмяна на пътуване“ за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя.

Забележка: Агенцията НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Посочените такси са съгласно информацията, поместена в сайтовете на посочените туристически обекти. Възможно е да настъпят промени. Туристическата агенция си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от нея причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти. Екскурзията като цяло не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

 

Изпрати запитване