ТАЙСТВЕНИЯ ЛАОС И ВИЕТНАМ-НОВОТО ЛИЦЕ НА ИНДОКИТАЙ
Edit Item
ТАЙСТВЕНИЯ ЛАОС И ВИЕТНАМ-НОВОТО ЛИЦЕ НА ИНДОКИТАЙ
23.02.2019 – 05.03.2019
Цена: 4080 лв.
11 дни / 9 нощувки
 
 
ЕКСКУРЗИЯ ДО ТАЙСТВЕНИЯ ЛАОС И ВИЕТНАМ - НОВОТО ЛИЦЕ НА ИНДОКИТАЙ
 
 
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 11 дни / 9 нощувки
 
ПЕРИОД НА ПЪТУВАНЕ: 23.02.2019 – 05.03.2019
 
ЦЕНА: 4080 лева за възрастен / 3830 лева за дете до 11,99 г. 
 
МАРШРУТ: СОФИЯ - ДОХА - БАНГКОК - ЛУАНГ ПРАБАНГ - ХАНОЙ - ХАЛОНГ БЕЙ - ДАНАНГ - ХОЙ АН - ХЮЕ - ХО ШИ МИН - ДЕЛТАТА НА МЕКОНГ - ХО ШИ МИН - ДОХА - СОФИЯ
 
 
 
1 ДЕН / 23.02.2019 
Среща на летището в София за отпътуване в 12:25 ч. с Катарските Авиолинии през Доха до Бангкок. 
QR 228 O 23FEB 1 SOFDOH HK1         1225 1815   
QR 830 O 23FEB 1 DOHBKK HK1         2010 0655+1 
 

2 ДЕН / 24.02.2019 / ПРИСТИГАНЕ В ЛУАНГ ПРАБАНГ; ЛАОС (-, -, Вечеря) сутрин
Отпътуваме от Бангкок в 10:20 ч. с полет на Лаоските Авиолинии QV 634 BKKLPQ 1020 1220 и пристигаме на летището в Луанг Прабанг в 12:20 ч. Ще бъдем посрещнати на летището от екскурзовода на партниращата тур агенция, за да се отправим на обиколка из забележителностите на града. 
 
Луанг Прабанг е малък град, сякаш излязъл от приказките, разположен на реките Меконг и Нам Хан, в красива планинска местност.  На езика на лао името му означава „Кралският град на Златния Буда”.
Бившата столица на Лаос е вписана в листата за културно и историческо наследство на ЮНЕСКО. Днес Луанг Прабанг е малко красиво градче, в което в хармония съжителстват добре запазени колониални сгради и шедьоври на традиционната лаоска архитектура.
 
Нашият тур ще започне с посещение на храмовете Ват Висун , Тхат Макмо и Ват Ахам - бившата резиденция на главата на лаоските будисти. 
Ще посетим и храмът Ват Май - най–големият храм, построен за кралете на Лаос и техните семейства и използван от тях до 1875 г.
Ще изкачим 328-те стъпала нагоре към върха на планината Пхуси, за да се насладим на свещената блестяща  Ват Камси ступа, както и на красивия изглед на залеза на слънцето над река Меконг.
 
Вечерта ще се разходим на оживения уличен нощен пазар, където посетителите могат да изпробват изкуството на уличната търговия и да спазарят изгодни тъкани и дърворезби.
 
Вечеря. Нощувка в Луанг Прабанг.
 
 
3 ДЕН / 25.02.2019 - ЛУАНГ ПРАБАНГ - ПЕЩЕРИТЕ ПАК ОУ (Закуска, Вечеря)
Ще се събудим преди зазоряване, за да излезем на главната улица на Луанг Прабанг и да видим невероятно шествие. С издигането на слънцето на хоризонта дълги редици от повече от 200 монаси, загърнати в оранжево-шафрановите роби,  се събират и подреждат в мълчаливо очакване на дарове от жителите на града. Тази процесия е уникална за Лаос – тук живее единствената будистка нация, която спазва традицията. Оттам ще се отправим на разходка из близкия утринен пазар.
 
Ще се върнем за закуска в хотела, като след това ще посетим най-старият храм Ват Сене - наричан още „Храма на 100 000 съкровища”, един от най-красивите храмове в Луанг Прабанг, украсен в охра и блестящо злато, а също и великолепният манастир Ват Ксиенг Тхонг. Манастирът е построен още през 1560 г. от лаоския крал Сетхатхират. Покрит е със златни декорации. Впечатляваща е огромната погребална зала, цялата украсена с изображения на битките между Рама и заловения цар на демоните Равана, който отвлича годеницата му Сита. Лаосците също имат своя версия на "Рамаяна" и много обичат да рисуват сцени от нея. До входа пък е погребалната колесница, с която са откарали краля Сисаванг Вонг до камерата за кремация.
 
На 25 км от Луанг Прабанг се намират  свещените пещери Пак Оу, там където се сливат реките Нам Оу и Меконг. Вземаме круизно корабче и се отправяме по горното течение на река Меконг, сред градини и гъста растителност към Пещерите на хилядите Буди - Пак Оу. 
Когато пътя на реката започне да се стеснява и скалите буквално надвиснат над лодката ще стигнем до началната точка на пътуването ни. Следва изкачване към входа на свещените пещери Пак Оу. Най-древното известно племе тук, някъде в недрата на праисторическата ера, наречено "фи", е извършвало тук своите ритуали в чест на духа на природата, който се смятало, че живее вътре. Когато през VIII в. тук идват "лао", те вече са завършени будисти. Решават, че тъй и тъй пещерата е свещено място, и заселват в нея Буда Още до появата на будизма, в двете карстови пещери в подножието на хълма местните жители ходели да се покланят на духовете. В двете пещери  се съхраняват повече от 4000 статуи на Буда, събирани през вековете от местното население, като Буда е изобразяван в най-различни пози – проповед, покой, медитация и др. Размерите на статуите варират от 10 см до 3 метра. Всяко местно семейство, което отива до там на поклонение, оставя своя статуя на Буда. 
На връщане ще спрем е селото  Бан Ксанг Кхонг, за да ни разкрият тайната на направата на  традиционната хартия Sa.
 
Вечеря. Нощувка в Луанг Прабанг.
 

4 ДЕН / 26.02.2019 - ЛУАН ПРАБАНГ - ХАНОЙ (Закуска, - , Вечеря)
Закуска в хотела.
Посещение на Националния музей, разположен в Кралския дворец построен през 1904 год. В него е разположена интересна колекция от предмети, принадлежащи на Кралското семейство, както и високата 83 см златна статуя на Фра Банг –символ на кралството Лансанг от XIII век. 
После се отправяме към известното село Бан Фаном – оттук са дошли известните в цялата страна майстори на шапки, одеяла и художествен текстил. Последната минута преди отпътуването си от Лаос ще прекараме в пазаруване.
 
Трансфер до летището в Луанг Прабанг за полет QV 313 LPQHAN 1710 1830 до Ханой – градът на езерата, парковете и сградите във френски стил.
 
Кацане на летище Ной Бай Интернешънъл в Ханой - столицата на Виетнам, буквално означава „град между две реки”. Той е втори по големина град, след Сайгон.  Градът е красив, пълен със зеленина и прекрасна френска колониална архитектура. Атмосфертата на града може да се усети на стария площад сред древни храмове и монументи; както и на традиционните куклени представления, музикални и танцови изпълнения и концерти. Ханой се слави с отлични ресторанти, сервиращи виетнамска, западна и друга азиатска кухни.
Посрещане от партниращата виетнамска агенция и трансфер до хотела.
 
Настаняване в хотела.
Вечеря. Нощувка в Ханой.
 
5 ДЕН / 27.02.2019 - ХАНОЙ (Закуска, - , Вечеря)
След закуска в хотела се отправяме на целодневен тур, в който ще видим: площад Ba Dinh, на който се намира мавзолеят Хо Ши Мин – ще разгледаме мавзолея отвън, както и къщата на Хо Ши Мин; Храма на литературата, който подслонява първият Имперски университет на Виетнам - построен през 1070 г. от император Лай Тан Тонг, който го е посветил на учените и писателите; сградата на Операта - построена през 1911 г. за 900 зрители; Етнографският музей (Затворен в понеделник), улица Hang Giay, подходящо място за избор на подаръци и сувенири; Храмът Нгок Сон  – разположен на малко кокетно островче в езерото Хоан Кием (Езерото на завръщането на меча), до което ще ни отведе емблематичен червен мост. Стара легенда разказва, че през 15в., Господ изпратил на император Ле Тай То магически меч, с който да прогони китайците от Виетнам. След войната, гигантска костенурка грабнала меча и се гмурнала в дълбините, за да върне меча на неговите божествени собственици. От тук произхожда и името „Езерото на завръщането на меча”. Виетнамците вярват, че всеки, който види вълшебното животно във водата, ще стане успешен и проспериращ.
 
Едночасова разходка с рикша-велосипед из тесните улички на старата част на Ханой.
 
Вечеря. Нощувка в Ханой.
 

6 ДЕН / 28.02.2019 - ХАНОЙ - КРУИЗ В ЗАЛИВА ХАЛОНГ: 170 km ( закуска в хотела, обяд с пресен улов на джонката, вечеря)
След закуска в хотела се отправяме към залива Халонг Бей - изключително красив залив -  едно от седемте природни чудеса на света, под егидата на Юнеско от 1994г., за да се качим на традиционен дървен кораб /т.нар. джонка /, на близкото пристанище, за 4-часов круиз из приказния Халонг Бей.
Обяд с пресен морски улов на борда на корабчето-джонка.
 
Ще  посетим уникално красиви пещери и ще разгледаме изключително причудливите и красиви по форма малки островчета, всяко от които е именувано според формата си. Някои от островите са дом на цели плаваща селища на местни рибари, а прекрасната природа и плитките лазурни води на кроткото море галят погледа и предлагат спокойствие и отмора.
Ще разгледаме вечерния пазар.
 
Вечеря. Нощувка в Халонг.
 
7 ДЕН / 01.03.2019 - ХАНОЙ - ДАНАНГ - ХОЙ АН (Закуска, - , Вечеря)
След закуска в хотела, трансфер до летището в Ханой за едночасов полет до Дананг. От летището в Дананг ще ни трансферират до Хой Ан.
 
Градът е известен като архитектурен и културен център, разположен на двата бряга на река Ту Бон. Очарователните улици са изпълнени с десетки магазини, бутици, художествени галерии и прекрасни сгради.
В сърцето на малкото крайбрежно градче се намира едно архитектурно съкровище, което е илюстрация както за симбиозата от японско, китайско, европейско и виетнамско влияние, така и за славните дни, които селището преживява през 16 век. По онова време река Ту Бон е пълна с търговските кораби на различни народи, а пристанището Фай Фо играе важна роля в търговията по море. Европейските кораби доставят оръжие, сяра и олово, и заминават, натоварени с коприна, порцелан, екзотични масла и подправки от Далечния Изток.
Ще разгледаме Японския и Китайския квартал, където ще посетим  храмове, пагоди, обществени сгради, традиционни магазини, местни пазари и други забележителности ще наблюдаваме ежедневни дейности, занаятчии по време на работа.
Вечеря.Нощувка в Хой Ан.
 

8 ДЕН / 02.03.2019 - ХОЙ АН - ДАНАНГ - ХЮЕ (Закуска, - , Вечеря)
След закуска в хотела, отпътуваме за древната имперска столица на династията Нгуен - Хюе, като ще направим стоп в Дананг – най-развитото пристанище, разположено на брега на Южнокитайско море.
Тук ще посетим Музеят Шам - ще видим експонати от глинени и каменни скулптури от 7-15 век - олтари, образите на Брахма, Шива и Вишну. Шами са били будисти, но в допълнение към хиндуиското влияние, в скулптурите може да се забележат както кхмерски, така и виетнамските елементи.
И още: Селището Нон Нуок, което има двеста годишна история в сферата на изящното изкуство и се намира в подножието на Мраморните планини.
Продължаваме към Хюе., където ще разгледаме Кралската цитадела, изградена през 1804г., на място, съобразено с геомагнитните земни полета; мавзолеят на крал Минх Манг и Пагодата Тиен Му - един от най-старите разработени мавзолеи на крал Ту Дук (управлявал 1848-1883) и крал Каи Дин (управлявал1916- 1925). Паметниците, проектирани от самите крале приживе, са били използвани също и като места за честване на празниците.
 
Круиз по Парфюмената или Ароматната река.
 
Вечеря. Нощувка в Хюе.
 

9 ДЕН / 03.03.2019 - ХЮЕ - ХО ШИ МИН (Закуска, - , Вечеря)
Закуска в хотела. 
 
Трансфер до летището за сутрешен полет до Хо Ши Мин. Посрещане на летище Tan Son Nhat от партниращата виетнамска агенция и трансфер до хотела.
Следобед ще разгледаме забележителностите на град Хо Ши Мин (по-рано наричан Сайгон). Ще посетим Историческия музей (затворен в понеделник), Двореца на обединението (бившия президентски дворец), Централната поща и след това ще направим кратка разходка по търговската улица Dong Khoi (бивша Rue Catinat) от катедралата копие на Нотр Дам (която ще разгледаме отвън т.к се  извършва реконструкция на сградата ) до Градския театър.
Катедралата е построена в периода 1863-1880г., от френските колонизатори, тя представлява едно от чудесата на Хо Ши Мин. Изградена изцяло с материали, внесени от Франция.
Отправяме се до оживения Cho Lon (Chinatown). Посещение на храма Тиен Хау, посветен на Небесната покровителка на търговците и моряците, потънал в дълбока религиозна тишина. 
 
Вечерта круиз по река Сайгон с включена вечеря. Нощувка в Хо Ши Мин.
 

10 ДЕН / 04.03.2019 - ХО ШИ МИН - МИ ТО - ХО ШИ МИН (Закуска, Обяд, Вечеря)
Закуска в хотела.
 
Отправяме се на двучасово пътуване на 75 км. от  Хо Ши Мин през живописни оризови плантации, овощни градини и малки селца, които ще ни отведат до Ми То  – първият оживен град по делтата на Меконг – това е азиатската Лета на забравата и възкресението. 
Екскурзията продължаваме  на лодка из делтата на река Меконг, минаваща през Китай, Мианмар, Тайланд, Лаос, Камбоджа и Виетнам .
Ще спрем на някои от островчетата, за да посетим домовете на хората от провинция Бен Тре и овощни градини, където можем да опитаме сезонни плодове от Южен Виетнам - ананаси, диня или кралски банани, натурален пчелен мед, пчелен прашец и сладко, както и да се насладим на фолклорни южновиетнамски песни.
 
За повече настроение ще се повозим на конска каруца из малките селски улички, а с китайска плоскодънна лодка – sampan – ще преминем през сенчести поточета заобиколени от кокосови дървета. 
 
За обяд ще бъде сервиран известен местен виетнамски специалитет от Меконг.
 
Връщаме се в Хо Ши Мин.
Вечеря. Нощувка в хотела.
 

11 ДЕН / 05.03.2019 - ХО ШИ МИН – отпътуване ( Закуска)
Закуска в хотела. 
 
Трансфер до летището в Хо Ши Мин за полет в 08:55 ч. до София.
3  QR 973 N 05MAR 4 SGNDOH HK1         0855 1335   
4  QR 225 N 05MAR 5 DOHSOF HK1         1645 2115  
 
Пристигаме в София в 21:15 часа.
 
 
 
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА:
- Luang Prabang (2N): Chitchareun Muangluang Hotel (3*/Standard room) : http://www.cm-hotel.com
- Hanoi (2N): La Dolce Vita Hotel (3*/Superior) http://www.ladolcevita-hotel.com/ or Anise Hotel (3*/Superior) www.anisehotel.com
- Halong Bay (1N): Mithrin Halong Hotel (4*/Superior) http://mithrinhalong.com/
- Hoi An (1N): Lotus Hoi An Hotel (3*/Superior) http://www.hoianlotushotel.com/ or Hoi An Lantern Hotel (3*/Standard) : http://hoianlanternhotel.com/
- Hue (1N) : Midtown Hue Hotel (4*/Deluxe city view) : http://midtownhotelhue.com or Gold Hotel Hue (4*/ROH) https://www.goldhotelhue.com/
- Ho Chi Minh City (2N): Le Duy Hotel (3*/Deluxe) http://leduyhotel.vn/ or Saigon Hotel (3*/Superior) http://www.saigonhotel.com.vn/
 
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
- Самолетен билет на Qatar Airways с включени летищни такси: София - Доха - Бангкок / Хо Ши Мин - Доха - София
- Самолетен билет Бангкок -Луанг Прабанг, с включени летищни такси
- Самолетен билет с включени летищни такси Луанг Прабаг – Ханой, с включени летищни такси
- Самолетни билети с включени летищни такси Ханой-Дананг/ Хюе – Хо Ши Мин, с включени летищни такси
- Настаняване в хотелите по програмата както следва:
2 нощувки в Луанг Прабанг, Лаос с включени закуски
2 нощувки в Ханой, с включени закуски
1 нощувка в Халонг Бей, с включена закуска
1 нощувка в Хой Ан, с включена закуска
1 нощувка в Хюе, с включена закуска
2 нощувки в Хо Ши Мин, с включени закуски
 
- Хранения включени по програмата както следва:
1 обяд с пресен улов на джонка в Халонг Бей
1 обяд с известен местен виетнамски специалитет от Меконг
9 вечери ( без включени напитки)
 
- 2 бутилки минерална вода на човек, всеки ден при туровете
- Трансфери с климатизиран автобус по програмата
- Екскурзовод на английски език от партниращата виетнамска агенция
- Водач от агенцията
- Входни такси за всички посещавани обекти по програмата
- Необходимите документи-писма за получаване на виза на летището
- Медицинска застраховка с покритие  30 000 EUR 
 
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
- Електронна виза за Виетнам – USD 25
- Виза за Лаос – USD 35 (издава се на място на летището) - плаща се на място
- Транзитна виза за Тайланд ( Транзитната виза е валидна 3 месеца и дава право на не повече от 48 часа престой в страната.) Цената на Транзитната виза е EUR 25  за всяко влизане, но не повече от три.
- Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.
 
- Доплащане 138 лева при  група от 15 до 19 човека.
 
- Доплащане за единично настаняване – 420 лева (при група от минимум 20 човека).
 
- Такса екскурзоводско и шофьорско обслужване по време на обиколките  – USD 5 на ден
- Хранения не включени по програмата. 
- Напитки по време на храненията включени в програмата
- Лични разходи
 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: 
задграничен паспорт с минимум 6 месеца валидност от датата на връщане;
При записване: цветно сканирано копие на личната карта и паспорта, който да е с валидност минимум 6 месеца след датата на връщане (след 05.03.2019) и да има 8 свободни страници;
лични данни, необходими за входно-изходните визи;
5 цветни фотографии, направени не повече отпреди 1 год. – на светъл фон, лице снимано фронтално, с открита глава, без тъмни очила:
за Виетнам: 4 х 6 см – 2 бр.,
за Лаос: 2.5 х 3 см – 2 бр.,
за Тайланд: 3.5 х 4.5 см – 1 бр.,
Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение;
Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.
Условия за записване и начини на плащане: 
Депозит: 1500 лв. Втора вноска до 21.12.2018 г.
Окончателно доплащане до  22.01.2019 г.
 
ЗАБЕЛЕЖКИ:
Внимание: Цената е валидна при минимум 20 човека. При група между 15 – 19 човека, доплащане от 138 лева на човек.
 
За полетите между Тайланд и Лаос/ Лаос и Виетнам и за вътрешните полети във Виетнам, лимитът за багажа е 20 кг. за голям багаж и 7 кг. за ръчен багаж. Ръчният багаж за полета на Lao Airlines трябва да е с размери: (30 cm x 60 cm x 18 cm)
 
За международните полети на Qatar Airways София-Доха-Бангкок/ Хо Ши Мин – Доха - София  лимитът е съответно  30кг. за голям багаж и 7 кг. за ръчен багаж.
Пакетната цена е калкулирана по курс 1,70 BGN = 1 USD и 1,96 BGN = 1 EUR. При промяна на обменния валутен курс с повече от 0,05 BGN в периода до началото на туристическото пътуване, Тур Операторът си запазва правото за прекалкулиране на основната пакетна цена, съобразно промяната на валутния курс.
Агенцията си запазва правото за промени в програмата при промяна в полетното разписание или смяна на авиокомпанията.
По програмата всички времена са местни!
Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
Официални празници 
 
Виетнам: 1 януари (Нова Година), Тет (Виетнамската Нова Година, края на януари и началото на февруари), 30 април (Ден на освобождението на Сайгон и обединението на Виетнам през 1975 г.), 1 май (Международен ден на труда), 2 септември (Ден на независимостта и създаването на Социалистическа република Виетнам)
 
Лаос: 1 януари (Нова Година), 8 март ( Международен ден на жената), 14-16 април Лаоска Нова Година, 1 май (Международен ден на труда), 20 юли, 14 октомври Boat Racing Festival, 11 ноември That Luang Festival, 2 декември Национален ден на Лаос
Информация за Лаос:
Столица: Виентян
С какви пари: Кип
Часова зона: +5, няма лятно часово време
На какъв език: Официалният език е лао. Като цяло младите владеят поне елементарен английски. Френският е по-популярен сред възрастното население.
Най-добро време: Най-доброто време е от ноември до февруари, когато вали най-малко и не е така горещо. Това е и сезонът, в който се организират всички по-важни фестивали и празненства. За северните планински части месеците март-май също са подходящи. По това време избягвайте южните части, където температурите надвишават 40 градуса.
Пазаруване: Повечето магазини затварят в 16 часа, а частните - в 19 часа. Неделя е почивен ден. Разгледайте ръчно изработената коприна.
Щепсели и контакти: Препоръчително е да имате универсален туристически накрайник.
Как да останем здрави: Пийте единствено бутилирана вода. Пазете се от комарите, пренасящи малария.
Религия: Предимно будисти. В храмовете и домовете не се влиза с обувки.