ЕГЕЙСКА ПАНОРАМА
Edit Item
ЕГЕЙСКА ПАНОРАМА
16.10.2018
Цена: 440 лв
6 дни / 5 нощувки

ЕГЕЙСКА ПАНОРАМА

ТРОЯ – ЧАНАККАЛЕ – ПЕРГАМОН – КУШАДАСЪ – ЕФЕС – ДИДИМ – БОДРУМ – ПАМУККАЛЕ

 

ДАТИ: 16.10.2018

 

1 ДЕН / СОФИЯ - АЙВАЛЪК
Отпътуване от Централна автогара София рано сутринта. Преминаване в Азия през  протока Дарданели с ферибот. Пристигане в Айвалък. Настаняване в хотел. Вечеря.  Нощувка.

2 ДЕН / АЙВАЛЪК - КУШАДАСЪ
Закуска. Отпътуване за Бергама. Посещение на древния елински град Пергамон. Посещение на останките на втората по големина в света библиотека след Александрийската, за която историята разказва, че е съдържала повече от 200 000 книги. Библиотеката е сватбен подарък от Марк Антоний за Клеопатра. Тук е открит пергаментът, след като Египет налага забрана за износа на папирус. В Пергамон се виждат останките на Акропола и терасите с пищните дворци на елита на града от това време. Долу в ниското е и светилището на Атина Нике – Победителката. Пристигане в Кушадасъ. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

3 ДЕН / КУШАДАСЪ - ДИДИМ
Закуска. Посещение на древния град Ефес. Стратегически разположен между Европа и Азия, градът се превръща в най-важното пристанище в района. По времето на император Август Цезар е вторият по големина след Александрия и става столица на Източната Римска империя. До днес са се съхранили останките от библиотеката на Целзиус, одеона, търговската улица, публичния дом, градската тоалетна и най-големия театър за времето си, които побирал 44 000 души. В района е и къщата на Дева Мария, в която се смята, че е прекарала последните години от живота си. Къщата е официално призната от Ватикана като място за поклонения. Днес мястото се посещава от християни и мюсюлмани от цял свят. В центъра на близкия град Селчук се намира  гробът на Йоан Богослов. За него историята говори, че той довежда Дева  Мария в този район и се грижи за нея до нейното успение. Пристигане в Дидим. Посещение на храма на Аполон в древния град Дидима, чието име означава  Град за поклонение. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка. 

4 ДЕН / ДИДИМ - БОДРУМ
Закуска. Отпътуване за Бодрум. Посещение на стария град с разглеждане на Замъка на рицарите - хоспиталиери от 1402 г., днес превърнат в музей на подводната археология, мелниците, които са един от символите на Бодрум и едно от седемте чудеса на древния свят - Мавзолея на цар Мавзол в Халикарнас. Вечерта пристигане в Памуккале. Настаняване в хотел. Възможност за ползване на басейн с термална вода. Вечеря. Нощувка. 

 

5 ДЕН / БОДРУМ - ЧАНАККАЛЕ
Закуска. Разглеждане на Памуккале с древния град Хиераполис, които са в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Благодарение на тектоничните размествания, които са предизвикали множество земетресения, в района бликват много минерални извори. Високото съдържание на варовик във водата придава днешния красив вид на Памуккале. В древността лечебната вода бързо разнася славата на това място и през 2-ри век.пр.н.е. се полагат основите на град, наречен Хиераполис. И днес могат да се видят руините на баните, храма на Аполон, местното светилище Платинеум и Нимфеума, чиято водопроводна  система е снабдявала града с вода. Отпътуване за Чанаккале. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

6 ДЕН
Закуска. Разглеждане на Троя – център на Троянската война, предизвикана от спор за хубавата Елена, според разказите на Омир. Разкопките са направени от германеца Хайнрих Шлиман, благодарение на когото можем да видим различни исторически пластове от древния град. Пред музея се намира и макет от дърво в реални размери на Троянския кон. Отпътуване за Одрин. Посещение на джамията Селимие и покрития базар към нея. Отпътуване за България.  Пристигане в София късно вечерта.

 

ЦЕНА:

Възрастен в
двойна стая
Възрастен на 
3-то допълнително
легло
Единична 
стая
Дете до 11.99 г.
с двама възрастни
в  стая
440 .лв 410 лв 585 лв 295 лв

 

ПАКЕТНАТА ЦЕНА Е В ЛЕВА НА ЧОВЕК И ВКЛЮЧВА:
- Транспорт с автобус;
- 5 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*/4*;
- Екскурзия до Пергамон;
- Екскурзия до Ефес, къщата на Дева Мария и гроба на Йоан Богослов;
- Екскурзия до храма на Аполон в Дидим;
- Екскурзия до Бодрум;
- Екскурзия до Памуккале и античния град Хиераполис;
- Екскурзия до Троя;
- Ферибот през Дарданелите;
- Посещение на Одрин;
- Медицинска застраховка с асистанс в размер на 5 000 евро.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
- Входни такси за музеите.

УСЛОВИЯ: 
Цената на екскурзията е валидна при 40 пълно платили.
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой – 15 дни преди датата на отпътуване.
Цените на входните такси са в местна валута и е възможно да има промени.
За пътуване по програмата  е необходим валиден международен паспорт с валидност минимум 2 месеца от датата на връщане в България.
За лица над 65 г.няма доплащане за мед. застраховка.
Не са необходими ваксинации.
Деца под 18 г., пътуващи с 1 родител е необходимо да имат нотариално заверено пълномощно от другия родител. По време на пътуването е необходимо и фотокопие на пълномощно

РЕЗЕРВАЦИИ: При резервация се плаща 30% от стойността на екскурзията. Пълно плащане 30 дни преди датата на отпътуване.